Bizim milli içkimiz ayrandır
26 Nisan 2013İSTANBUL
Başbakan Erdoğan,
"Alkollü bir içki olan bira, Cumhuriyet'in ilk
yıllarında, bazı
kitaplarda,
'milli bir halk içkisi'
olarak takdim edilmiştir.
Halbuki
bizim milli içkimiz ayrandır"
dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye
Yeşilay Cemiyeti tarafından
Dünya Sağlık
Örgütü işbirliğiyle düzenlenen Global Alkol
Politikaları
Sempozyumu'nun resmi açılışında
konuştu.
Başbakan Erdoğan, sempozyumun hükümet
olarak halk sağlığına
verdikleri önemin ve
sağlık alanında insan merkezli yaklaşımlarının
da
bir tezahürü olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"İnanıyorum
ki, burada gerçekleştirilen
çalışma, burada sunulacak tebliğler, halk
sağlığı için bir kılavuz niteliği taşıyacak, alkol
politikaları alanında
çalışmalar yapan
uluslararası aktörler için bir farkındalık
oluşturacaktır.
Sempozyumun
gerçekleşmesinde, TBMM'nin de çok büyük
emekleri var.
Meclisimizin tarihine bakığımızda çıkan kanunlar arasında
çok ilginç bir kanun var.
Bu da 'Men-i Müskirat' adını verdiğimiz ve
alkollü içkileri men eden, sarhoşluk verici
içkileri yasaklayan bir
kanunu çıkarmaktır. 93 yıl önce..."
Başbakan Erdoğan, bu kanunun uzun süre yürürlükte kalamadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Tek
parti iktidarı döneminde, alkol teşviki o kadar abartılı bir
propagandaya dönüştürülmüştür ki, lokantalara afişler asılmış, alkolün
ne kadar faydalı olduğu anlatılmıştır.
O dönemde, alkollü içkilere adeta
'halis gıda süsü'
verilmek istenmiştir.
Dahası, alkollü bir içki olan
bira, Cumhuriyet'in ilk yıllarında, yayınlanan bazı kitaplarda,
maalesef,
'milli bir halk içkisi'
olarak takdim edilmiştir.
Halbuki
bizim milli içkimiz ayrandır.
O kadar ki, bazı aileler, sağlığa faydalı
diye
lanse edilen birayı, besleyici olduğu gerekçesiyle
ilkokul
çağındaki çocuklarına, evlatlarına
içirmeye başlamışlardır.
Ankara'da,
Atatürk Orman Çiftliğinde,
çocuklara, adeta süt gibi, meyve suyu gibi
alkolü içkiler içirilmeye başlandığını gösteren
fotoğraflar elimizde
var.
Neyse ki, toplumsal yapı, toplumsal doku,
devlet eliyle teşvik
edilen alkol tüketimine karşı
direnç göstermiş, alkolün çok daha yaygın
kullanımının önüne bu sayede geçilebilmiştir.”