At etinde lider Fransa çıktı
16 Nisan 2013 BRÜKSEL
Yasadışı olarak at eti kullanılmasına en fazla, yüzde 13'le Fransa'da rastlandı.
Avrupa'daki işlenmiş gıda ürünlerinde sığır eti olarak etiketlenen
pek çok üründe at eti tespit edilmesiyle başlayan skandalın boyutlarını
belirlemek için yürütülen geniş çaplı denetimlerde, numunelerin yüzde
4,66'sında at DNA'sına rastlandı.
Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen denetimlerin sonuçları
Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı tarafından açıklandı. Buna göre, AB
ülkelerinde incelenen 4 bin 144 numunenin 193'ünde yani yüzde 4,66'sında
at DNA'sı tespit edildi.
Sadece at etlerine yönelik bir diğer denetimde ise, 193 numunenin
16'sında, ölümcül yan etkileri nedeniyle insanlarda kullanımı yasaklanan
"phenylbutazone" (buta) adlı ilacın kalıntısına rastlandı.
Denetimlerde, yasadışı olarak at eti kullanılmasına en fazla, yüzde
13'le Fransa'da, yüzde 12,5'le
Yunanistan'da ve yüzde 8'le
Bulgaristan'da rastlanırken, İngiltere'de incelenen 150 numunenin
hiçbirinde at
DNA'sı bulunamadı. Ancak İngiltere, buta ilaç kalıntısının
en yüksek çıktığı ülke oldu. İngiltere'de kesilen 836 atın 14'ünde,
insanlara zararlı ilaç kalıntısı tespit edildi.
Denetim sonuçlarını değerlendiren tüketici ve sağlıktan sorumlu AB
Komiseri Tonio Borg, bu skandaldan
ders alarak Avrupalı tüketicilerin ve
ithalatçı ülkelerin güvenini tekrar kazanmak amacıyla gıda zincirinde
denetimleri güçlendirecek öneriler sunacaklarını ifade etti.